Nowości
Do góry
Aquafaba

Co to jest aquafaba i co można z niej przyrządzić?

39

Określenie aquafaba, pochodzi z łaciny i oznacza po prostu wodę po gotowaniu fasoli lub innych roślin strączkowych. Największą popularnością cieszy się zalewa z puszki lub słoika z ciecierzycą. Jest to prawdziwy hit żywieniowy, który opanował kuchnie wegan oraz alergików pokarmowych. Okazuje się bowiem, że aquafaba stanowi doskonały zamiennik jaj.

W jednej łyżce zalewy znajduje się 3-5 kcal. W jej skład wchodzą jedynie białko i skrobia. Jest też bezglutenowa, a to ważna informacja dla alergików i osób nie tolerujących glutenu.

Przelicznik wygląda następująco: 2 łyżki zastępują białko, a 3 łyżki całe jajo.

Dzięki aquafabie weganie i alergicy, mogą się cieszyć smakiem bezy, naleśników czy majonezu.

Poniżej znajdziecie kilka podstawowych przepisów:

Wegańska beza

wegańska beza

.

– ok. 150 ml zalewy z ciecierzycy

– 200 g drobnego cukru

– łyżeczka soku z cytryny

Zalewę należy ubijać dokładnie tak jak białka jajek, na wysokich obrotach miksera. Do piany stopniowo dodawaj cukier po jednej łyżce cały czas ubijając. Pod sam koniec dodaj sok z cytryny. Gdy piana będzie gęsta i sztywna, przełóż ja do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe beziki, na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 20-25 min w temperaturze 130 °C.

Wegańskie, bezglutenowe naleśniki

wegańskie naleśniki

– 2,5 szklanki mąki bezglutenowej

– 1,5 szklanki mleka sojowego

– 1 szklanki wody

– 4 łyżki aquafaby

– 2 łyżki oleju

– szczypta soli

Połącz ze sobą wszystkie składniki i miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dość gęste, ale lejące się. Jeśli masz problem z uzyskaniem idealnej konsystencji, możesz dodać nieco więcej mąki lub wody. Naleśniki smaż na odrobinie oleju.

Wegański majonez

wegański majonez

wegański majonez

– pół szklanki aquafaby

– 1 łyżeczka musztardy

– pół szklanki oleju roślinnego

– 1 łyżka octu jabłkowego

– sól, pieprz i cukier do smaku

W wysokim naczyniu umieść aquafabę, musztardę oraz ocet i blenduj do połączenia się składników. Na tym etapie dodaj też przyprawy w ilości „na oko”, ostateczny smak nadasz doprawiając gotowy majonez. Następnie nie przerywając mieszania, stopniowo i powoli dodawaj olej. Już w trakcie dolewania oleju mieszanina powinna zacząć gęstnieć. Jeśli tak się stało, masz gotowy majonez. Jeśli nie, nie popadaj w panikę. Umieść pojemnik na noc w lodówce. Jeśli rano majonez nadal nie będzie miał odpowiedniej konsystencji, spróbuj go ponownie zblendować, to powinno dać ostateczny efekt.

SMACZEGO!

Wykorzystywaliście już kiedyś aquafabę w kuchni?