Nowości
Do góry
naturalny miód

Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego ?

42

Choć każdy z nas wie, czym jest miód i jak on smakuje – i ogólnie że jest zdrowy – nie każdy zdaje sobie sprawę jak ważny jest dla naszego organizmu.

A prawdziwy miód ma pozytywny wpływ na niemalże każdy element naszego organizmu i wspomaga jego działanie. Min wzmacnia serce, reguluję pracę jelit, wspomaga apetyt, wspomaga odporność.

Naturalny miód jest też bogaty w wiele witamin (C, B1, B2, B6, H, kwas foliowy, kwas pantotenowy), aminokwasów oraz minerałów (potas, żelazo, wapń). Znajdziecie w nim też tak pożyteczne dla nas przeciwutleniacze i flawonoidy. W sumie w miodzie znajdziemy około 300 substancji korzystnie działających na organizm człowieka.

Jednak nie każdy miód który znajdziecie na sklepowych półkach będzie tym wartościowym. Bardzo dużo w naszych sklepach jest miodów sztucznych, podgrzewanych, żeby się nie krystalizowały, albo mieszanek nie do końca wiadomego pochodzenia. Warto więc czytać etykiety, a dla pewności w domu przeprowadzić kilka prostych obserwacji…

Jak rozpoznać dobry miód?

  1. Smak – jeśli spróbujesz czystego miodu ( no łyżeczką ) W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym).
  2. Konsystencja – Nabierz miód na łyżeczkę i powoli i jednostajnie lej go na talerzyk. Jeśli ścieka równo – nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek, to jest to miód naturalny. sztuczny rozpłynie się po talerzyku.
  3. Rozpuszczalność w wodzie – wlej łyżeczkę miodu do szklanki zimnej wody. naturalny miód będzie rozpuszczać się nierównomiernie tworząc w wodzie „smużki”. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.
  4. Waga – W litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu.
  5. Krystalizacja – naturalny miód zawsze po kilku miesiącach się krystalizuje – to naturalne zjawisko ! Miody sztuczne będą płynne. CO prawda niektórzy pszczelarze podgrzewają miód przed nalaniem do słoików żeby zatrzymać proces krystalizacji, ale taki miód ( podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni ) traci niemal wszystkie swoje zdrowotne właściwości, choć pozostaje smak… Możesz go wtedy używać co najwyżej do słodzenia herbaty 😉

Rodzaje miodu i ich dzialanie

źródło: pixnio.com

Wśród miodów, które występują w Polsce wyróżnia się  miody nektarowe (jak miód rzepakowy, lipowy, gryczany czy wielokwiatowy), nektarowo-spadziowe oraz spadziowe.  Na co są najlepsze najczęściej sprzedawane w Polsce rodzaje miodu ?

  • AKACJOWY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ oddechowy (stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych)
    • układ pokarmowy (zaburzenia trawienia, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, nadkwasota)
    • układ moczowy (nerki)
  • GRYCZANY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ krążenia (serce, miażdżyca, niedokrwistość, niedobór żelaza, po przebytych operacjach związanych z utratą krwi)
    • układ pokarmowy (wątroba)
  • LIPOWY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ oddechowy (górne i dolne drogi oddechowe)
    • układ krążenia (serce)
    • układ nerwowy (stres, nerwice)
  • RZEPAKOWY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ krążenia (serce, naczynia wieńcowe; miażdżyca)
    • układ pokarmowy (wrzody żołądka i dwunastnicy, wątroba, drogi żółciowe)
    • układ moczowy (nerki)
    • układ oddechowy (stany zapalne)
  • WIELOKWIATOWY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ krążenia (serce, naczynia krwionośne)
    • układ pokarmowy (wątroba, drogi żółciowe)
    • układ oddechowy (alergie, astma oskrzelowa atopowa, katar sienny)
  • WRZOSOWY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ moczowy (gruczoł krokowy, nerki, drogi moczowe)
    • układ pokarmowy (stany zapalne jamy ustnej i gardła, żołądek, jelita, zaburzenia trawienia, wątroba, drogi żółciowe)
  • NEKTAROWO-SPADZIOWY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, gorączka, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ pokarmowy (dystrofia, zaburzenia trawienia)
    • układ krążenia (serce, niedokrwistość, nadciśnienie)
  • SPADZIOWY IGLASTY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ nerwowy (nerwice, stany napięcia)
    • układ pokarmowy (zaburzenia trawienia, zaparcia, biegunki)
    • układ krążenia (choroby serca, niedokrwistość, nadciśnienie)
    • układ oddechowy (stany zapalne górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc, gruźlica)
  • SPADZIOWY LIŚCIASTY
    • układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
    • układ pokarmowy (wątroba, drogi żółciowe, jelita, żołądek)
    • układ moczowy (drogi moczowe, nerki)

[ żródło: gpbartnik.pl ]


UWAGA ! Miód mogą jeść dzieci powyżej pierwszego roku życia. U niemowląt może on wywołać silną reakcję alergiczną