Nowości
Do góry
naturalny miód

Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego ?

283

Choć każdy z nas wie, czym jest miód i jak on smakuje – i ogólnie że jest zdrowy – nie każdy zdaje sobie sprawę jak ważny jest dla naszego organizmu.

A prawdziwy miód ma pozytywny wpływ na niemalże każdy element naszego organizmu i wspomaga jego działanie. Min wzmacnia serce, reguluję pracę jelit, wspomaga apetyt, wspomaga odporność.

Naturalny miód jest też bogaty w wiele witamin (C, B1, B2, B6, H, kwas foliowy, kwas pantotenowy), aminokwasów oraz minerałów (potas, żelazo, wapń). Znajdziecie w nim też tak pożyteczne dla nas przeciwutleniacze i flawonoidy. W sumie w miodzie znajdziemy około 300 substancji korzystnie działających na organizm człowieka.

Jednak nie każdy miód który znajdziecie na sklepowych półkach będzie tym wartościowym. Bardzo dużo w naszych sklepach jest miodów sztucznych, podgrzewanych, żeby się nie krystalizowały, albo mieszanek nie do końca wiadomego pochodzenia. Warto więc czytać etykiety, a dla pewności w domu przeprowadzić kilka prostych obserwacji…

Jak rozpoznać dobry miód?

  1. Smak – jeśli spróbujesz czystego miodu ( no łyżeczką ) W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym).
  2. Konsystencja – Nabierz miód na łyżeczkę i powoli i jednostajnie lej go na talerzyk. Jeśli ścieka równo – nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek, to jest to miód naturalny. sztuczny rozpłynie się po talerzyku.
  3. Rozpuszczalność w wodzie – wlej łyżeczkę miodu do szklanki zimnej wody. naturalny miód będzie rozpuszczać się nierównomiernie tworząc w wodzie „smużki”. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.
  4. Waga – W litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu.
  5. Krystalizacja – naturalny miód zawsze po kilku miesiącach się krystalizuje – to naturalne zjawisko ! Miody sztuczne będą płynne. CO prawda niektórzy pszczelarze podgrzewają miód przed nalaniem do słoików żeby zatrzymać proces krystalizacji, ale taki miód ( podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni ) traci niemal wszystkie swoje zdrowotne właściwości, choć pozostaje smak… Możesz go wtedy używać co najwyżej do słodzenia herbaty 😉
Przeczytaj również:  Domowe sposoby na ból głowy i migrenę

A jakie są rodzaje miodu i na co stosować każdy z nich ? Przeczytaj na kolejnej stronie