Nowości
Do góry

Jak wino chroni nasze zdrowie? Niektóre fakty mogą Cię zaskoczyć!

584

Wino, to napój, który towarzyszy nam od starożytności. Egipskie papirusy opisujące jego leczniczą rolę pochodzą z 2200 r. p.n.e. Naukowcy coraz częściej udowadniają że kieliszek lub dwa mogą mieć bardzo dobre działanie dla naszego zdrowia.  Wino zawiera aż kilkaset różnych substancji, takich jak minerały, kwasy organiczne, aminokwasy i witaminy.

żródło: pexels.com

Okazuje się że dzięki nim wino może wspierać nasz organizm aż na 20 różnych sposobów. Ale oczywiście nie można przesadzić 😉

Czerwone wino to eliksir młodości

Najprawdopodobniej tak, Wszystko za sprawą wysokiej zawartości resweratrolu, czyli niezwykle silnego przeciwutleniacza.

Naukowcy z Harvard Medical School po prawie 30 latach badań stwierdzili, że resweratrol przyspiesza produkcję białek, które chronią ludzkie ciało przed starzeniem. Ich odkrycie potwierdza badanie z 2007 r. opublikowane na łamach The Journals of Gerontology.

żródło: pexels.com

Ważne jest, jakie wino się pije. Czerwone zawiera średnio 5 razy więcej resweratrolu niż białe.  Najlepszy jest szczep pinot noir.

 

Wino poprawia pamięć!

żródło: pexels.com

Zawarty w czerwonym winie resweratrol nie tylko odmładza, ale i korzystnie wpływa na pamięć krótkotrwałą. Wg naukowców smakosze czerwonego wina  zapamiętują znacznie więcej słów, a ich hipokamp,(odpowiada za przyswajanie nowych informacji) pracuje o wiele wydajniej.

Wino chroni mózg przed demencją

Mężczyźni których dieta obfitowała w antocyjany zawarte w czerwonym winie, blisko 40% rzadziej zapadali na choroby neurologiczne takie jak np choroba parkinsona.

żródło: pexels.com

Poza winem barwniki te znajdziecie w jeżynach, porzeczkach, czarnych jagodach, czy aronii.

 

Wino może zapobiegać zaćmie oczu

żródło: pexels.com

Kilkuletnie badanie przeprowadzone na Islandii potwierdza, że u pijących umiarkowane ilości czerwonego wina ryzyko wystąpienia katarakty spadało aż o 32%

Przeczytaj również:  Nietypowe zastosowania wódki i innych alkoholi

Wino przeciwdziała próchnicy zębów

Znajdujące się w czerwonym winie antyoksydanty spowalniają rozwój bakterii w jamie ustnej. Naukowcy z Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación w Madrycie i Centrum Medycyny Stomatologicznej Uniwersytetu w Zurychu dowiedli, że wino, jest skuteczniejsze w eliminowaniu bakterii w naszych ustach niż np sam alkohol.

Czerwone wino obniża poziom cholesterolu

Niektóre odmiany czerwonego wina takie jak Tempranillo czy Rioja mogą obniżać poziom cholesterolu. U uczestników badania, którym podano odpowiedzialny za to składnik tych win, odnotowano spadek złego cholesterolu (LDL) o 9%.

Reklamy

 

Czerwone wino zmniejsza ryzyko nowotworów?

Naukowcy z University of Virginia odkryli, że substancje znajdujące się w skórce czerwonych winogron mogą zabijać komórki rakowe.

żródło: pexels.com

Natomiast na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Stony Brook oszacowano, że amatorzy czerwonego wina mieli o 68% mniejsze ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych jelita grubego.

Wino zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Badacze z Austrii dowiedli, że kieliszek czerwonego wina dziennie zmniejsza oporność organizmu na insulinę.

Z kolei wyniki analizy nawyków i warunków spożywania alkoholu przez 70 551 duńskich mężczyzn i kobiet opublikowane w czasopiśmie Diabetology dowodzą że picie wina 3-4 dni w tygodniu było powiązane z najniższym ryzykiem cukrzycy. Osoby, które piły 7 kieliszków wina tygodniowo, były o 25-30% mniej narażone na wystąpienie cukrzycy od tych, które spożywały mniej niż jeden kieliszek.

Każdą osobę monitorowano średnio przez 5 lat.

 

Małe ilości wina chronią przed zakrzepicą żył

Naukowcy przebadali pod tym kątem 30 tys. kobiet i 30 tys. mężczyzn. badania trwały 10 lat. Prowadziła je dr Marianne Tang Severinsen ze Szpitala Uniwersyteckiego w Ålborgu.

żródło: pexels.com


Wg niej umiarkowane spożycie alkoholu zmniejsza ryzyko rozwoju zakrzepicy żył głębokich, zatorowości płucnej i zakrzepicy tętniczej. Jednak picie więcej niż 2 lampek dziennie niweluje ten efekt !

Przeczytaj również:  Domowe sposoby na poprawę odporności

 

Białe wino też odmładza i wyszczupla 😉

Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie doszli do wniosku, iż panie po 40tce. pijące wino mają lepszą figurę od abstynentek.

W chwili rozpoczęcia badania wszystkie uczestniczki miały powyżej 39 lat. Wszystkie też z czasem nieco przybrały na wadze, ale te, które piły wino, przytyły najmniej. Przebadano wówczas ponad 20 tyś kobiet

 

Naturalny sposób na poprawę libido

Nie – wcale nie chodzi o to że wraz ze wzrostem procentów we krwi stajemy się mniej wybredni jeśli chodzi o partnerów do łózka ….

żródło: pexels.com

Seksuolodzy z Uniwersytetu we Florencji przekonują, że to zasługa antyoksydantów, które korzystnie wpływają na wyściółkę naczyń krwionośnych, rozszerzają je i polepszają dopływ krwi do strategicznych obszarów ciała.

 

Co za dużo to niezdrowo !

Fakt, że dowiedziono zdrowotnych korzyści picia wina, nie oznacza, iż można je pić bez umiaru.

Zdaniem naukowców lecznicza dawka w tym przypadku oznacza kieliszek dziennie dla kobiet i 2 dla mężczyzn.

Wino pite w nadmiarze:

– Może powodować migreny
– Podnosi ryzyko raka piersi
– Uszkadza wątrobę
– Podnosi ciśnienie i zwiększa ryzyko udaru
– Przyspiesza rozwój osteoporozy
– Może zaszkodzić dziecku w czasie rozwoju plodowego

źródło: https://oczymlekarze.pl