Nowości
Do góry
przepis na ajerkoniak

Jak zrobić domowy ajerkoniak ?

75

Ajerkoniak, to inaczej domowy likier jajeczny. Szczególnie lubiany przez kobiety 😉 Doskonale smakuje, rozgrzewa i może być doskonałym trunkiem na zimowe wieczory… Co więcej jego przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki ajerkoniaku

  • sześć jaj ( jeśli są małe to może być nawet 8 )
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • około 200 ml spirytusu ( ewentualnie dobrej wódki )
  • pół szklanki whisky lub rumu
  • niepełna łyżeczka gałki muszkatałowej lub laska wanilii w zależności od upodobań

Jak przygotować ajerkoniak?

Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie ubij na gładką masę. Dodaj skondensowane mleko i dokładnie wymieszaj. Całość podgrzej, ale nie zagotuj. Zestaw z ognia i dodaj alkohole oraz wanilie lub gałkę muszkatałową. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki żeby ostygło.
Do białej dodaj łyżkę cukru i ubij na gładką masę. Powoli dodawaj do schłodzonej masy z żółtek.
Domowy ajerkoniak podawaj schłodzony. Będzie też doskonałym dodatkiem do ciast czy deserów.
Najlepsze jest to że można tworzyć wiele wariacji – np likier kawowy lub czekoladowy – wszystko zależy od tego czego dodacie do masy jajecznej zamiast wanilii lub gałki muszkatałowej.

Przeczytaj również:  Domowe pomysły na poprawienie urody z awokado!