Nowości
Do góry
idealny stek w domu

Jak zrobić w domu idealny, równo wysmażony stek ?

93

Steki to w Polsce potrawa dość egzotyczna i niezbyt popularna… Każdy niemal wie co to jest, ale niewiele osób jadło prawdziwe steki. Choćby ze względu na astronomiczne ceny w restauracjach. Dlatego warto zrobić stek samemu – w domu

Jakie mięso nadaje się na steki ?

Steki robimy z dobrej jakości wołowiny. Może być antrykot, rostbef lub polędwica. Ta ostatnia, choć w teorii najszlachetniejsza – posiada jednak najmniej tłuszczu, który przydaje się w trakcie pieczenia.

Kawałek mięsa przeznaczony na stek nie powinien ważyć więcej niż 200-250 gram i być grubszy niż 3-4 cm.

Dobry stek powinien też być sezonowany. W domu też można sezonować mięso. Zamykamy kawałek na stek w próżniowym opakowaniu i pozostawiamy w lodówce na dwa – trzy tygodnie. W tym czasie wołowina nabierze smaku i stanie się bardziej krucha. Jeśli nie macie czasu – w marketach coraz częściej można spotkać gotowe, zapakowane już próżniowo kawałki mięsa.

Jak smażyć stek ?

Przede wszystkim nie smaż mięsa zaraz po wyjęciu z lodówki czy zamrażalnika. Zostaw go na godzinę lub dwie, a na pewno nie mniej niż 30 minut – aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu mięso będzie się smażyć równomiernie. Mięso musi być też dokładnie umyte, oczyszczone z błon i wysuszone ręcznikiem papierowym.

Przed smażeniem posól tylko jedną stronę steku. Tę która będzie smażona pierwsza. Mięso kładziemy delikatnie na dobrze rozgrzany olej słonecznikowy lub rzepakowy. Od tego momentu nie ruszamy go bo będzie suche i straci aromat !!!

Przeczytaj również:  Fusy po kawie - nietypowe zastosowania w domu.

Kiedy jedna strona jest wysmażona w stopniu który lubisz – posól drugą stronę steku i delikatnie przewróć go szczypcami, ewentualnie łopatką. Nigdy widelcem ! Nie nakłuwamy steka !

Dopiero, kiedy ściągniesz mięso z patelni, dopraw je pieprzem. Jeśli zrobisz to na patelni mięso zacznie się przypalać ! Odczekaj ok. 5 – 7 minut przed pokrojeniem steka na talerzu.

Jak mocno smażyć stek ?

Odpowiedź jest prosta – tak jak lubisz 😉 Choć zasadniczo w restauracjach spotkasz cztery stopnie wysmażenia steku.

Rare – bardzo krwisty stek. Na zewnątrz chrupiący, ale mięso wewnątrz jest prawie surowe.

Medium rare – średnio krwisty stek. Kolor mięsa po przekrojeniu przechodzi Od brunatnego do jaskrawo czerwonego.

Medium – średnio wysmażony.

Well done – całkowicie wysmażone mięso w środku.

Jaki sos do steka?

Jeśli chcesz mieć dodatkowy sos do mięsa możesz go zrobić bardzo szybko. Wystarczy kilka łyżek masła ( 2 – 3) wrzucone na patelnię, na której wcześniej podsmażony był stek i np. rozmaryn. Sos będzie gotowy w ciągu kilku chwil.