Nowości
Do góry
ogórki kiszone

Już nigdy nie wylejesz wody z kiszonych ogórków! Oto do czego może służyć !

55

Kiszone ogórki to przysmak powszechnie znany w Europie centralnej i wschodniej. My, Polacy kochamy je chyba szczególnie. Ale to nie tylko smaczny dodatek do kanapek czy obiadów. Dostarczają też do organizmu bakterie odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej, wspomagając tym samym układ trawienny. Dodatkowo świetnie pomagają przy odchudzaniu. 

Również woda z kiszonych ogórków ma wiele właściwości i zastosowań z których najczęściej w ogóle nie zdajemy sobie sprawy!

Mniej znane właściwości wody po kiszonych ogórkach

  • Zapobiega problemom przewodu pokarmowego. Pijąc wodę z ogórków przed posiłkiem, zminimalizujesz ryzyko zgagi.
  • Łagodzi skutki oparzeń słonecznych i przyśpiesza gojenie skóry
  • Łagodzi skutki kaca – zamiast przysłowiowego klina – rano po hucznej imprezie napij się wody z kiszonych ogórków – efekt murowany 😉
  • Naturalny napój izotoniczny – świetny po treningu 😉
  • Oczyszcza organizm z toksyn i odświeża ciało.
  • Wzmacnia odporność i jest świetnym lekarstwem przy bólu gardła i chrypki. Pomaga przy pierwszych objawach przeziębienia i grypy.
  • Woda z kiszonych ogórków jest doskonałym dodatkiem do marynat do mięsa. Dzięki niej mięso po upieczeniu będzie delikatne i kruche.
  • Dolej do kwiatków doniczkowych – Woda z ogórków jest świetnym nawozem dla roślin, które rosną w kwaśnym podłożu np. lilii.
  • Zamiast płynu czyszczącego – woda z ogórków pomoże wyczyścić miedziane przedmioty