Nowości
Do góry
Zdrowe domowe chipsy ziemniaczane

Przepis na domowe chipsy paprykowe

154

Wiele mówi się o tym, że chipsy są niezdrowe – przepełnione konserwantami oraz smażone na szkodliwym, przepalonym oleju palmowym. Poniżej przedstawiamy Ci prosty przepis na domową i znacznie zdrowszą odmianę chipsów.

Składniki na domowe chipsy

Przed zabraniem się do pracy skompletuj składniki. Nie znajdziesz wśród nich nic egzotycznego – wszystkie powinny być dostępne w Twoim domu.
 ziemniaki;
 olej;
 sól;
 sproszkowana papryka;
 cukier.

Przygotowanie domowych chipsów

Ziemniaki należy obrać i pokroić na cienkie plasterki, po czym dokładnie odsączyć z nich wodę układając je na papierowych ręcznikach. Gotowe plastry przyprawiamy następnie dużą ilością sproszkowanej papryki, odrobiną soli oraz cukru, a następnie wrzucamy na głęboki rozgrzany w garnku bądź frytkownicy olej. Długość smażenia należy określić „na oko” –
zależy ona w znacznym stopniu od tego, jakich narzędzi będziemy używać. Na koniec nasze chipsy należy ponownie wyłożyć na papierowe ręczniki odsączając nadmiar oleju.

Przeczytaj również:  Jak obierać granaty?