Nowości
Do góry
domowy chleb

Przepis na domowy chleb

566

Z pewnością Wasi rodzice nie raz wspominali smak i zapach chleba wypiekanego w domu. Zapewne już na samą na myśl o takim bochenku ciekła ślinka. Teraz wy również możecie samodzielnie przygotować swój domowy chleb – poniżej przedstawiamy Wam prosty i szybki przepis na pyszny chleb! Bez i z zakwasem.   

Składniki na pyszny chleb bez zakwasu

Do przygotowania domowego chleba nie potrzebujemy nic więcej, niż to co znajduje się w każdym domu. Przed przystąpieniem do pracy przygotuj:

 po 3 szklanki mąki pszennej oraz żytniej;
 2 szklanki ciepłej wody;
 szklankę mleka;
 50 gram drożdży;
 łyżkę soli;
 żółtko jajka do posmarowania lub ziarna słonecznika do przyozdobienia

Jak przygotowac ciasto na domowy chleb

Mąkę należy wsypać do miski, a następnie dodać do niej drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Po wymieszaniu dodajemy soli, a następnie dolewamy wodę i ponownie mieszamy ciasto. Po wszystkim zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu żeby wyrosło, a następnie
wstawiamy je do rozgrzanego do ok 180 stopni piekarnika i uważnie obserwujemy żeby się nie spalił 😉

Taki domowy chleb zaraz po upieczeniu należy wyjąć na zewnątrz, a w celu sprawdzenia, czy jest dobrze wypieczony – można w niego zapukać – powinien wydać z siebie pusty odgłos.

 

Przepis na domowy chleb na zakwasie.

To już wyższa szkoła kuchennej jazdy. Ale też nic strasznie trudnego. Przede wszystkim będziecie potrzebować zakwas chlebowy. Jeśli go nie macie – przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. 

Jak zrobić zakwas na chleb?

Produkcja zakwasu trwa około 5 dni. Po tym czasie możemy upiec swój pierwszy chleb. Procedura jest niezwykle prosta – codziennie o tej samej porze dodajemy garść mąki i tyle wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji naleśnikowej. Co 12 godz. dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy.

Wszystko trzymamy w ciepłym miejscu ( temperatura około 25 st C. ) bez przeciągów – najlepiej w plastikowej misce – przykrytej ściereczką.

Mąkę dosypujemy każdego dnia o tej samej porze – np. 8mej rano. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Możemy upiec na nim nasz pierwszy chleb

Uwaga: Do pieczenia chleba nigdy nie zużywamy całego zakwasu. Należy odłożyć około 3 łyżek zakwasu do słoika i wstawić go do lodówki Wykorzystamy go do pieczenia kolejnego chleba.

Przy każdym kolejnym pieczeniu, odkładamy trochę zakwasu na kolejny raz. Dzięki temu nasz zakwas staje się coraz mocniejszy.

Jak przechowywać zakwas?

Jeśli nie zamierzamy piec chleba codziennie, zakwas należy przechowywać w lodówce np. w litrowym słoiku. Możemy go przykryć, ale nie zakręcać!

Jeśli planujemy piec chleb codziennie, najlepiej pozostawić go gdzieś w kuchni i dokarmiać co 24 godz. Dokarmianie polega na dodawaniu do zakwasu mąki i wody w proporcji 100g mąki i 100g wody. Ilość mąki i wody można zmniejszyć. Jednak nie zaleca się mniejszej ilości niż 50g mąki i 50ml wody.

Bez dokarmiania zakwas przeżyje ok. 7 – 10dni w lodówce. Zakwas dokarmiamy zawsze przed pieczeniem. Jeśli nie zamierzamy piec chleba przez dłuższy czas, to pamiętajmy, aby zakwas dokarmić mniej więcej raz na tydzień, a po dokarmianiu zostawić na kilka godzin na blacie zanim znów trafi do lodówki.

Przepis na pyszny chleb na zakwasie

Żeby upiec dobry i odżywczy domowy chleb na zakwasie należy przejść kilka etapów:

Zrobienie zaczynu

Wyrobienie ciasta

Wyrastanie ciasta

Pieczenie chleba

Do miski wsypujemy 0,5 kg mąki pełnoziarnistej np.. orkiszowej, dodajemy 0,5 litra wody przefiltrowanej lub przegotowanej, oraz 300 gram zakwasu żytniego /ok 15 płaskich łyżek/. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu.

Latem jak jest ciepło zostawiamy na stole przykryty ściereczką. Zimą zaczyn może stać w pobliży kaloryfera.

Do pracującego zaczynu dodajemy resztę maki czyli 0,5 kg ; szklankę wody wymieszanej z łyżką prawdziwego miody, solimy, wrzucamy garść lub więcej wybranych ziaren, dodajemy oliwy przez co chleb jest bardziej zwarty i się nie kruszy oraz przyprawiamy ulubionym przyprawami.

Potem wyrabiamy a raczej dokładnie mieszamy ciasto.

Ciasto z mąki pełnoziarnistej wcale nie musi być wyrabiane rękoma, tylko mieszane drewniana łyżką. Chodzi tylko o to aby składniki dokładnie się połączyły.

Ciasto nie może być zbyt suche gdyż wówczas chleb wychodzi twardawy i się kruszy. Ciasto na chleb razowy wymaga dodania większej ilości wody niż zwykły, biały chleb. Konsystencja  ma być podobna do gliny.

Lepiej dodać mniejszą ilość wody i potem powoli dolewać do uzyskania wymaganej konsystencji.

Wyrobione ciasto przekładamy do foremek – jeśli są silikonowe nic nie musimy z nimi robić, Wszelkie inne trzeba wcześniej naoliwić, albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno się  powiększyć co najmniej o 2/3 objętości. Zazwyczaj zajmuje to około 3 – 4 godzin. Trzeba uważać żeby ciasto nie zaczęło opadać pod własnym ciężarem.

 

Wyrośnięty chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C

Na dolną blachę wlewamy trochę wody aby chleb za bardzo nie wysechł i pieczemy ok godziny na środkowej wysokości. 

Upieczony chleb trzymamy jeszcze chwile w wyłączonym już piekarniku a potem wyjmujemy i pozwalamy żeby ostygł.

Chleb najzdrowiej jest jeść dopiero na drugi dzień po upieczeniu… Ale kto by wytrzymał ?

Poniżej zamieszczamy jeszcze link do filmu na którym zobaczycie inny prosty sposób na domowy chleb na zakwasie 😉

Smacznego 😉

Też masz swoje sprawdzone domowe przepisy ? Podziel się z innymi. Wyślij je nam na FB lub na adres: teksty@domowetriki.pl

Żródła: domowe-wypieki.pl, rytmynatury.pl,